Vissza

Dohány utcai Gettó emlékfal
köztéri művészeti akció | 1074 Budapest, Dohány utca 32-34. | Térkép | 2015
A Dohány utcai Gettó emlékfal a Holokauszt 70. évfordulójának alkalmából készült. A fal Sugár Péter, Kara László építészek és az S’39 együttműködésébeni valósult meg.

Csapatunk az összes fal felületét, a világítást, a fémkaput, az emlékfal designját tervezte.

A betonfelületből finom ornamentika emelkedik ki, térkép formájában mutatja az egykori Gettó területét, jelölve a legfontosabb helyeket. A corten acélba vágott szövegek felidézik a városrész és a Holokauszt történetének főbb eseményeit és egy zsoltár is olvasható rajta.

A tervezés során alapvető szempont volt, hogy az emlékezés bensőséges helyét hozzuk létre Budapest legforgalmasabb kerületében. Az volt a cél, hogy a fal lelassítsa az időt és teret a városi rohanásban és tolakodás nélkül késztessen megállásra, az emlékezésre. A fal játékos aktivitásra késztet; a térképen elhelyezett kukucskáló lyukakban, fotókon idéződik fel a múlt . A falon olvasható zsoltárrészlet közös imára és emlékezésre invitál.

Megbízó: EMIH - Egységes Magyar Izraelita Hitközség Építész tervezés: Sugár Péter, Kara László, Jézsó Dóra építészhallgató / Radius B+S Kft. Tervezés, design: Baróthy Anna, Csernák Janka, Csomor Dániel | Projektvezető: Baróthy Anna, Brigádvezetők: Árpás Renátó, Asszisztensek:Albert Fatime, Bakó Zsófia, Faddi Dalma, László Dóri, László Panni, Péter Dórinka, Szabó Zsófia, Tóth Árpád, Varsányi Erzsébet | Statika: Nagy András, Betontechnológia: Reinhardt János / Építőkémia Magyarország, Építésvezető: Szabó Bence / Hász Kft, Kivitelezés: Pallós Endre, S’39 Hybrid Design Kft. Manufacture, Alu-technika Kft., Betonpartner Magyarország Kft., Pallós Plaszt Kft., Hász Kft., Építőkémia Magyarország Kft., Graphix-Line Stúdió Kft., Magyar Doka Zsalutechnika Kft., Mestech Kft., Alu-Technika Kft., Woldem Kft. |Sponzorok– külön köszönet: Sarlós Péter Miklós Fotó: Simon Zsuzsi, Bognár Benedek, Réthey-Prikkel Tamás 

  
© 2014 All rights reserved.
Adatvédelmi tájékoztató