Vissza

Hortus Aequium
Egyenlők kertje

interaktív emlékmű | Debrecen 2015
A Hortus Aequium vagy Egyenlők Kertje, a “XX. századi Taigetosz” meghívásos köztéri pályázatra készült nyertes pályamunka. A Kert, az akadályozottsággal élő emberek helyzetére reflektáló intreaktív emlékmű egy akadálymentesített útvonal köré épített szenzoros Kert.

A fizikai akadálymentesítés mindenki számára egyenlővé teszi a helyszín megközelítését, míg a kertben a különböző érzékekre ható növényágyak felfedezése közben megszűnnek a képességbeli különbségek, és a kertlátogatókban létrejön az egyenlőségélmény. Az út a fizikai hozzáférés mellett az emlékezés útvonala is egyben. Itt kapnak helyet az emlékműhöz kapcsolódó információs anyagok, melyek az írott nyelvi elemek mellett a PCS szimbólumrendszert, a Bliss-nyelvet és a Braille-írást is használják. A kert helyszíne, apropója és eszköze is lehet a fogyatékosság megítéléséről szóló csoportos foglalkozásoknak és terápiás tevékenységeknek. Az így létrejövő szituáció, a kirekesztettség-élmény hiánya már önmagában kiindulópontja lehet a szegregációval, a holokauszttal és a társadalmi egyenlőséggel kapcsolatos gondolatoknak, párbeszédeknek, foglalkozásoknak és megemlékezéseknek. A pályamunka megvalósítása, finanszírozási problémák miatt elmaradt.

Megbízó: Debreceni Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés Oktatást Végző Iskolája | Építész tervezés: Csomor Dániel, Vass Réka | Tervezés, design: Baróthy Anna, Csernák Janka, Árpás Renátó, Kianek Zsófia / konduktor, Madarász Dóra / kerttervezés, Szalkai Dániel / konduktor,designer | Projektvezető: Mucsi Emese Sponzorok – külön köszönet: Neuzer Zsófia / designer, Urbin Tünde / konduktor

 

  
© 2014 All rights reserved.
Adatvédelmi tájékoztató