Vissza

Zeneakadémia
Ligeti György Oktatási épület
Homlokzatdesign

szitafestéssel ellátott kétrétegű üveghomlokzat és üvegtető | Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Ligeti György Épület Budapest 2011
A MOIRÉ_CMYK egy olyan homlokzat, melynek mintázata a funkcionális és műszaki követelmények mellett az adott épület rendeltetéséből, a benne zajló zenei oktatásból indul ki: a hanghullámok vizuális leképezésével kötődik a Zeneakadémia szellemiségéhez. A moiré-mintázat (interferencia) egy fizikai jelenség, mely két, különböző forrású, koherens hullám találkozásakor jön létre. A jelenség következtében a két struktúra együtteseként egy új mintázatot érzékelünk, melynek rajzolata a nézőponttól függően dinamikusan változik. Ahogy a hanghullámok esetében felhangok, úgy a homlokzat vizualitásában pedig másodlagos színek megjelenését eredményezi. A cél egy olyan vizuális képlet kialakítása volt, mely egyszerűségében és árnyaltságában egy repetitív dallam rajzolatát idézi meg.

Tervezés: Baróthy Anna, Kolozsvári Csenge, Bozsó Melinda / S39, Koródi Zsuzsanna | Társtervező:Zarf Design, Építészet: Mányi István, Gáti Attila, Kardos Gábor / Mányi Stúdió | Asszisztencia:Nóra, Bánsági Dávid | Kivitelezés: Rákosy Glass Kft.

  
© 2014 All rights reserved.
Adatvédelmi tájékoztató