Vissza

Olaszliszkai Csillagkert
köztéri művészeti akció | 3933 Olaszliszka, Kossuth Lajos út 13. | Térkép | 2016
Az emlékezés lassú folyamat, az elmélyüléshez idő kell. A zarándokok hosszú utat tesznek meg, hogy az emlékhelyre eljussanak. A Hely bejárása látszólag néhány percet vesz igénybe, de a zsinagóga valaha volt tereibe integrált művészeti tartalmak párbeszédre hívják a látogatókat.

Az épület megmaradt, romos falait az építészek jelenlegi állapotukban konzerválják, az építő kövek eredeti formájukban láthatóak, tapinthatóak. A feladatunk egy “10 perces élmény” létrehozása volt, mialatt a zarándokok  fizikailag és mentálisan is végighaladnak az emlékezés útján. A telek kapujától a zsinagóga hátsó falán megjelenő tórafüggönyig, egy csillagtérképen haladunk keresztül, annak a napnak a csillagállásán, amikor a településről elhurcolták az itt élő zsidó lakosságot. Gyertyákkal világíthatjuk meg azoknak a családoknak a nevét, akik áldozatai lettek ennek a tragédiának, élővé téve a neveket ezzel a gesztussal. A zsinagóga terében egy “valahonnan” szóló éneket hallunk, egy helyszínen forgatott film részleteiből, amit a 1970-80-as években még a sértetlen zsinagógában az utolsó itt élő rabbikkal rögzítettek.

Megbízó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség | Építész tervezés:Szécsi Zsolt, Tervezés, design: Baróthy Anna, Tóth Bálint, Faddi Dalma | Projektvezető: Tóth Bálint, Asszisztensek: Jankovics Petra, Pancsa Emese, Albert Alex, Hári Andrea, Szeidl Dóra, Telek Zsófia, Bökönyi Zita | Kivitelezés: B-Consulting Kft., Laki Zrt., Elektroszer Kft., Lemeztechnológia Kft., Optimer Kft., Geográf Kft. | Sponzorok – külön köszönet: Marlen Attila – kőfaragó, Kiss László – kőműves

 

  
© 2014 All rights reserved.
Adatvédelmi tájékoztató