Vissza

Olaszliszkai Emlékkert
komplex művészeti tartalom

komplex művészeti tartalom | 2016
Tokaj-Hegyalja vallási kötődésű helyszíneit zarán- dokutak kötik össze. Ezek egyik állomása az egykori zsinagóga területén kialakított Olaszliszkai Emlékkert. A rekonstrukciós munkálatok során az építészeti elképzeléshez kapcsolódva olyan élményt nyújtó tartalom létrehozására kapott megbízást az S39 Hybrid Design, mely érzelmileg is támogatja a zarándokokat a zsidóság helyi történetének megértésében. A tér járófelületét világító csillagtérkép szövi be. A térkép annak a napnak a csillagállását mutatja, amikor a zsidó lakosságot elhurcolták a területről. A csillagtérkép elemei a zarándokok lépteire aktív fényjelenséggel reagálnak. Az egykori, megma- radt tóratartó fülkébe finoman megmunkált betonrelief került, melyen az esti szürkületben egy imaszöveg világít. Az ezzel szemközti falon fémből kialakított mécsestartó elemek őrzik az ott élt családok neveit. A látogató egy, a háború előtt rögzített szertartás hangjait hallja a templom- térben, és az utolsó ott élt rabbik éneke is szól.


Specifikációk
Speciális, 15 perces élmény létrehozása a design eszközeivel, műemléki környezetbe integrálva
Az S39 Hybrid Design által fejlesztett 60 db MUKI Light betontérkő alkalmazása mint csillagtérkép
Speciális, rejtett hangsugárzó
Világító tórafüggöny
A környék adatvizualizációs térképe
60 db egyedi mécsestartó
Rozsdamentes szélcsengő
3 db egyedi pad

Megbízó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség / Építész tervezés: Szécsi Zsolt / Kivitelezés: B-Consulting Kft., Laki Zrt., Elektroszer Kft., Lemeztechnológia Kft., Optimer Kft., Geográf Kft.
Sponzorok – külön köszönet: Marlen Attila – kőfaragó, Kiss László – kőműves

Tervezés, design: S39 Hybrid Design, Baróthy Anna, Tóth Bálint, Faddi Dalma / Projektvezető: Tóth Bálint / Asszisztensek: Jankovics Petra, Pancsa Emese, Albert Alex, Hári Andrea, Szeidl Dóra, Telek Zsófia, Bökönyi Zita

Fotó: Bujnovszky Tamás

  
© 2014 All rights reserved.
Adatvédelmi tájékoztató