Button Text
Kategória —

Köztér

Hybrid design a közterekre

Köztérre tervezni és kivitelezni mindig izgalmas kihívás, hiszen egy sokszínű közösség igényeit kell szem előtt tartani a munka során: fiatalokét és idősekét, az aktív és passzív kikapcsolódást kedvelőkét, akik nap mint nap használják az adott helyszínt.

Molnár Zsuzsanna
Communication specialist
3
perc olvasási idő
October 2024

Önkormányzatok, építészirodák, tájépítészek, közületi szervek, ingatlanfejlesztők és egyházak is kerestek már meg bennünket köztéri design létrehozása kapcsán. Akármilyen oldalról is érkezzen a felkérés, mindig öröm, ha művészeti tartalom is kerül egy-egy köztérre; nemcsak számunkra, hanem a lakosság számra is.

Hadd nyújtsunk betekintést a kulisszák mögé, hogy mi hogyan gondolkodunk egy ilyen munkafolyamat során!

Az S39 Hybrid Design több mint tíz éves története alatt számos köztéri munkát készítettünk. Ezek során a megbízó önkormányzat vagy építésziroda mellett rendszerint egyeztetünk a lakossággal is, hogy pontos képet kapjunk arról, milyen közegben éreznék magukat igazán jól. De arra is volt már példa, hogy a közösség történeteit terveztük bele köztéri alkotásba. Ilyen volt a Monorra telepített MUKI_PIX mozgásérzékelős világító térkőrendszer, melynek mintázatát a város lakóinak sztorijai ihlették.

Egyes projektek esetében  a helyszín kultikus tárgyi jellemzőinek megőrzése kap kiemelt figyelmet. Így volt ez a Széll Kálmán tér betonfelületeinek tervezése során is, amikor az egykori zugligeti villamos vagy a mindenki által szeretett óra formai és emocionális újragondolása zajlott.

A természet és az épített környezet egymásra feleltetése is izgalmas szakmai feladat. A salgótarjáni Beszterce tér művészeti tartalmának megtervezése során is ezzel találkoztunk. Egy városi tanösvényt hoztunk létre a környék élővilágának és régészeti leleteinek integrálásával. Mindezt az építészeti környezetbe helyeztük, így nem plusz elemekként, hanem a téren amúgy is jelen lévő támfalban, padokon és térköveken kapnak helyet az interaktív designelemek.

A Dohány utcai Gettó emlékfal, mely a holokauszt 70. évfordulójára készült, szintén kortárs eszközökkel teszi informatívvá a közterületet. Az aktivitásra késztető patinázott betontérképből, a felületbe integrált programozható ledfalból és a lézervágott acélfelületből álló emlékmű látogatását mára már útikönyvek is ajánlják.

Ha szimpatikusnak tartod szemléletünket, munkamódszerünket, és szívesen dolgoznál velünk köztéri projektjeiden, várjuk megkeresésedet!

Ha szimpatikus a szemléletünk, munkamódszerünk

Szívesen dolgoznál velünk? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolat

Magazin − Less be a kulisszák mögé

Várunk stúdiónkban

Kapcsolat