Button Text
Kategória —

Fém

Miért szeretünk fémmel dolgozni

Az elmúlt időszakban több megkeresést is kaptunk, mely arra motivált bennünket, hogy visszatekintsünk azokra a projektjeinkre, amelyek során fémmel dolgoztunk. Az Octogon Architecture&Design magazine online felületén az elmúlt hónapban a fém került a fókuszba, és bennünket is megkérdeztek a fémmel kapcsolatos tapasztalatainkról.

Molnár Zsuzsanna
Communication Specialist
3
perc olvasási idő
October 2024

Majd az Építészfórumtól és a BÉK-től kaptunk felkérést, hogy Baróthy Anna vezető tervezőnk vegyen részt a Construmán rendezett Design&Build kerekasztal-beszélgetésen. Olyan építészstúdiókat hívtak meg, melyek tervezéssel és kivitelezéssel egyaránt foglalkoznak. Mi is így dolgozunk, tervezzünk bármilyen anyaggal; fémmel, üveggel, betonnal vagy épp téglával.

Azért tervezünk szívesen fémmel, mert könnyen megmunkálható, remek az ellenállóképessége, egyszerűen karbantartható, létrehozható általa meleg és rideg hatás is, megvilágítva pedig folyamatosan változó látványt kelt. Ugyanakkor fizikai jellemzői sem elhanyagolhatók; vastagsága minimálisra csökkenthető, ami által súlya olyannyira redukálódik, hogy különféle felületekre felhelyezhető.

Így volt ez a Budapest Airport utasmólójába tervezett acéllemez-installációnk esetében is. Olyan vékony lemezekkel dolgoztunk, melyek a gipszkartonfal tartószerkezetére is biztonsággal felhelyezhetők voltak. Így az installálás optimalizálása is könnyen megoldható volt. És hogy miért gondoljuk, hogy a fém építészeti léptékben olyan, mint egy ékszer a ruhán? Az Octogon cikkében elolvashatjátok.

Több homlokzattervezési projekt is megtalálható a portfóliónkban. Dolgoztunk már üveggel (többek között a Graphisoft Park fogadóépülete, a Lánchíd19 Hotel és a Zenakadémia Ligeti György épülete esetében), de az utóbbi években fémmel is volt lehetőségünk tervezni.

Homlokzattervezés esetén a fémmel való munka azért praktikus megoldás, mert vizuális sokoldalúsága mellett arra is alkalmas, hogy a tartószerkezetet és a burkolatot egyben kezeljük. Ilyen munkánk volt a Hard Rock Hotel Budapest "koronájának" megalkotása.

A munka során létrejött gyártási hulladékból design-térelválasztót terveztünk, szintén a hotel számára. Erről a munkánkról is beszámolt az Octogon.

A fém megkerülhetetlen anyaggá vált a praxisunkban. Mivel évitizedes múltra visszatekintő magabiztos tapasztalatunk van a különféle anyagokkal történő munkában, biztos kimenetellel tudunk számolni a tervezés során. Az építészekből és formatervezőkből álló csapatunk sokrétű alkotói kompetenciája és a kiterjedt partnerhálózatunk teszi lehetővé, hogy helyspecifikus, egyedi igényekre szabott építészeti-designprojekteket hozzunk létre.

Ha szimpatikus a szemléletünk, munkamódszerünk

Szívesen dolgoznál velünk? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolat

Magazin − Less be a kulisszák mögé

Várunk stúdiónkban

Kapcsolat