Button Text
Kategória —

Üveg

Üvegdesign építészeti kontextusban

Hahó üveg szerelmesei! December 31-én vége az Üveg Nemzetközi Évének, ennek apropóján mesélünk nektek az üvegfelületekre készült grafikai munkák építészetben betöltött lehetséges szerepeiről, illetve arról, hogy ezen belül a design milyen praktikus és funkcionális szempontokat képes kiszolgálni és megoldani. Ezen területen szerzett évtizedes tapasztalatunkat örömmel osztjuk meg veletek.

Molnár Zsuzsanna
Communication Specialist
3
perc olvasási idő
October 2024

Az üvegfelületek grafikai megmunkálása számos funkciót tölthet be. Az egyik legegzaktabb szerepe a vizuális üzenet, így lehetőséget biztosít az adott épület, intézmény vagy brand arculatának, üzenetének megjelenítésére.

Az üvegdesign a legesztétikusabb és legfunkcionálisabb megoldása a kortárs madárvédelemnek.

Az üveggrafika részleges árnyékolásra is alkalmas, illetve képes tompítani a kívülről belátás lehetőségét.

Mindezen funkciók természetesen egyszerre, egymást támogatva is megvalósulhatnak.

Munkáink során az adott iparág teljes technológiai tárházában gondolkodunk. Az üveget a projekt sajátosságaihoz mérten lamináljuk, fóliázzuk, printeljük vagy vízvágjuk, de olykor egyéb anyagokkal is társítjuk.

Megbízásaink során mindig kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kivitelezés gördülékenyen történjen, ezért minden esetben a kijelölt gyártóra hangoljuk a technikai specifikációkat és a kiviteli tervanyagot.

Egyik izgalmas kísérleti homlokzatdesign-munkánk egy hatalmas üvegfelület megmunkálása volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ligeti György Oktatási Épületének belsőhomlokzatát terveztük meg.

Az intézmény zenei tevékenységére reflektálva egy repetitív dallam rajzolatát dolgoztuk ki, aminek eredményeként egy csipkefüggöny-szerű árnyékoló mintázat jött létre.

A munka során kihívást jelentett, hogy korlátozott számú szitával dolgozhattunk. Ezt azonban sikerült a projekt előnyére fordítani, a színek adott logika mentén kialakított variálásával.

Nem a szemünkkel, hanem az agyunkkal látunk. Pontosabban, ha az agyunk számára zajos a látott információ, az befolyással van az észlelésünkre. Ezt kihasználva terveztük meg a Hard Rock Hotel belsőudvarát övező üveghomlokzatot, ahol egyszerre kellett biztosítani, hogy belülről megfelelő legyen a kilátás, a szemben elhelyezkedő szobákba azonban tompuljon az átlátás.

A minta kialakításához inspirációsforrásként a szálloda arculatát is meghatározó bakelitlemezek formája és rovátkái szolgáltak. Az egyedi grafikát egy milliméteres pixelekből dolgoztuk ki, a mintaképzés alapjává az egymásba futó és egymást fedő körkörös vonalak váltak. A minta bár egyszerű, de a felépítésének köszönhetően tökéletesen el tudja látni a kívánt funkciót.

A Graphisoft Park Fogadóépület homlokzatának tervezése során extra igényként fogalmazódott meg, hogy a mintázat a beltéri munkaterületek előtt szinte szűnjön meg, de közelről és távolról is izgalmas vizualitást nyújtson. Így 12 %-os minta általi fedettség jött létre, többrétegű, térhatású mintaképzés mellett.

Annak ellenére, hogy az előre meghatározott gyártónak repetitív minta elkészítésére volt technológiai alapja, olyan tervanyagot hoztunk létre, amely lehetővé tette számára a szabad minta nyomtató nélkül kivitelezését. Támogatásunkkal a gyártó a technológiáját meghaladó módon tudta bővíteni lehetőségeit. Így ebben az esetben is költséghatékony, gördülékenyen kivitelezhető tervanyag készült.

Portfóliónkban számos egyéb üvegdesign-projekt található. Az S39 Hybrid Designhoz kötődik többek között a Lánchíd 19 design hotel kinetikus üveghomlokzata, a Balatonfüredi Vasútállomás üveghomlokzata vagy a Budapest Airport újonnan átadott utasmólójának üveggrafikai munkája is.

Üvegmunkáink kapcsán a LUMINARI Glass termékcsaládunkat is meg kell említenünk, melyet a Rákosy Glassal közösen fejlesztünk. A termék annak honlapján részletesen megismerhető.

Ha szimpatikus a szemléletünk, munkamódszerünk

Szívesen dolgoznál velünk? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolat

Magazin − Less be a kulisszák mögé

Várunk stúdiónkban

Kapcsolat