Button Text
Kategória —

Homlokzat

Építészeti szakág a design? Megmutatjuk, miért IGEN a válaszunk…

Számtalan építészeti környezetbe illesztett művészeti projekten dolgoztunk az elmúlt években, így nagy tapasztalatra tettünk szert a műfaj tervezése és kivitelezése terén. Tudjuk, hogy a design megalkotása mellett milyen nagy jelentősége van például annak, hogy ismerjük a helyszín műszaki feltételeit. Hírlevelünkben tapasztalatainkat osztjuk meg.‍

Molnár Zsuzsanna
Communication Specialist
3
perc olvasási idő
October 2024

Számos installációt terveztünk közterekre, de irodaházakba, sőt lakóépületekbe is hoztunk már létre művészeti tartalmat.

Fotó: Bognár Benedek és Simon Zsuzsanna

Egyik legfrissebb munkánk a Psota Irén emlékparkba tervezett installáció Fotó: Futureal

Ma már szinte elengedhetetlen, hogy az irodaházak közösségi tereiben helyet kapjon egy-egy művészeti alkotás, legyen szó kül- vagy beltéri helyszínről. Egyre gyakoribb, hogy a fejlesztők olyan művészeti tartalmat képzelnek el, mely szervesen illeszkedik az ingatlan építészeti sajátosságaihoz vagy akár a környékre és annak történetére is reflektál.

Szintén friss munkánk a Corvin Innovation Campus első ütemének lobby-jába készült installáció.Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

Mi, az S39 Hybrid Designnál designfeladatokra szakosodott tervezők vagyunk, szakági tervezőként tekintünk magunkra, ilyen szakág azonban hivatalosan nem létezik Magyarországon. Az építészek – érthető módon – igyekeznek maguk megoldani a designfeladatokat. A feszített tervezői folyamatban azonban erre sokszor már nem jut se idő, se energia.

Azt valljuk, hogy ilyen típusú kihívásoknál nagyon fontos, hogy a művészeti elképzelés mellett a designelem tervezője ismerje az építészeti tervezés és a kivitelezés menetét is. A mi csapatunkat ezért alkotják formatervezők és építészek, akik sokrétű alkotói kompetenciával bírnak.

Ahhoz azonban, hogy a tervezési és kivitelezési folyamat gördülékenyen menjen, fontos, hogy designtervezőként az építészeti tervezés megfelelő pontján csatlakoz(hass)unk a projektbe. Tapasztalatunk szerint ez mindenki számára a vázlattervi szakaszban a legideálisabb. Ezt követően is meg tudjuk oldani a feladatot, ilyen esetben viszont a művészeti tartalmakhoz szükséges műszaki állapotok megteremtése sok plusz energiát, időt és olykor anyagi ráfordítást is igényel.

Mi mindig arra törekszünk, hogy olyan alkotás jöjjön létre, amely szervesen illeszkedik a már meglévő tervekhez vagy adott esetben a meglévő épülethez.

Erre jó példa a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasmólójához tervezett installációnk. Egy gipszkarton tartószerkezetre kellett nagyméretű művészeti tartalmat létrehozni. Ezt figyelembe véve, a statikai sajátosságok ismerete mellett, megfelelő anyaghasználattal sikerült olyan 30 m2-es objektet tervezni és kivitelezni, mely a megbízói elképzelést is teljes mértékben kielégítette.

A különféle építészeti szempontok ismerete, értése és figyelembe vétele miatt tudunk olyan művészeti tartalmakat tervezni épületekbe, melyek az ingatlan integrált, szerves részeként jelennek meg.

LIGHTWAVE installáció a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Fotó: Ludmann Dániel

Több mint 15 év tapasztalattal garantáljuk, hogy levesszük a macera terhét az építészek és beruházók válláról, és mindennek részletekbe menően utánajárunk az adott építészetidesign feladat kapcsán. A gyártóra szabott komfortos gyártmányterveket szolgáltatunk a gyártói oldal és a folyamatok ismeretében, ami által garantált a végeredmény vizuális és funkcionális működése, illetve anyagi megtérülése is.

Jó ötlet rengeteg születik, a kérdés, hogy hány tud magas minőségben megvalósulni.

Ha szimpatikus a szemléletünk, munkamódszerünk

Szívesen dolgoznál velünk? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolat

Magazin − Less be a kulisszák mögé

Várunk stúdiónkban

Kapcsolat